Skupina „MEDEKI“ – „Sigurno bez glutena“

U suradnji s Udrugom oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske osmislili smo i realizirali „Gluten free party“. Predstavnica Udruge dostavila nam je bezglutensko brašno i brošure sa savjetima i receptima kako bismo se bolje upoznali s celijakijom i obaveznom prilagođenom prehranom.

Provodili smo govorne aktivnosti u kojima su se djeca upoznala s pojmovima kao što su ''celijakija'' i ''bjelančevina gluten'' te s posebnim načinom prehrane koju osobe s celijakijom moraju provoditi. Djeca su iznosila svoja razmišljanja te vrlo spretno baratala pojmovima i činjenicama.

Također, provodili smo i spoznajno-istraživačke aktivnosti te uz pomoć recepta iz brošure zamijesili bezglutenski kruh. Djeca su se aktivno uključila dodajući sastojke u smjesu, a nakon što smo kruh zamijesili predali smo ga u ruke tete kuharice koja ga je ispekla.

Nakon užine odlučili smo kušati bezglutenski kruh. Budući da u skupini imamo dijete koje ima celijakiju, ovo nije bilo prvi puta da smo kušali bezglutenske proizvode. 

Sutradan smo proveli i likovnu aktivnosti u kojoj smo tehnikom olovka i drvene bojice iznijeli svoj doživljaj viđenog.

Za kraj, objedinili smo ono najvažnije i zajedno izradili prekrasan plakat koji ćemo s ponosom pokloniti Udruzi oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske.